Home Business Welk PIM systeem is geschikt voor jouw B2B webshop?

Welk PIM systeem is geschikt voor jouw B2B webshop?

0
Welk PIM systeem is geschikt voor jouw B2B webshop?

Heb je een B2B webshop? Dan loop je wellicht wel eens tegen het probleem aan dat het beheren van je productinformatie erg tijdrovend is en je het overzicht soms kwijt bent. Niet getreurd! Hier is een oplossing voor: een Product Information Management (PIM) systeem. Een PIM systeem is er om alle product content in je webshop te verrijken en de informatie te centraliseren.

Wat kun je met een PIM systeem?

Bij B2B commerce is vaak sprake van een grote hoeveelheid producten. Al deze producten behoeven uitleg: of het nou gaat om maten, ingrediënten of materialen. Deze product content is in de meeste organisaties niet gecentraliseerd, maar wordt op ouderwetse manieren verzameld, aangevuld en verspreid. Hierdoor kunnen prijzen verschillen en informatie niet kloppen.

Wil je je klanten graag automatisch consistente en uitgebreide informatie meegeven en alle product content beheren vanuit één centraal systeem? Dat is wat je kunt met een Product Information Management systeem.

Welk PIM systeem is het beste?

Er zijn veel verschillende PIM systemen en het is begrijpelijk als je niet meteen weet welk systeem het meest geschikt is voor jouw webshop. Er is ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welk PIM systeem het beste is, want dit is voor iedere webshop anders en afhankelijk van veel factoren. Toch hebben we gekeken welke wij als favoriet zouden bestempelen.

Om te beginnen kun je de voorkeur hebben voor een open source systeem. Dat wil zeggen dat het systeem zonder hoge investeringen en licentiekosten te gebruiken is. Dit is bij veel PIM systemen helaas niet het geval, maar er zijn er twee die wel open source aangeboden worden: Pimcore en Akeneo.

Pimcore is het enige open source platform dat bestaat uit Product Information Management (PIM), Master Data Management (MDM), Digital Asset Management (DAM) en e-commerce. Pimcore is als één van de weinigen in staat om bedrijven bij te staan in het snel en efficiënt werken door de combinatie van verschillende toepassingen. Hierdoor zijn bepaalde integraties niet nodig en dat maakt Pimcore een interessante aanbieder voor webshops van verschillende formaten en branches.

Akeneo is iets minder uitgebreid en heeft daarbij een betaalde enterprise versie – die Pimcore niet heeft. Afgezien daarvan is het een goed systeem om om te gaan met hele grote hoeveelheden productinformatie. Met Akeneo kun je dit gemakkelijk ordenen, centraliseren en verspreiden over verschillende kanalen.