Home Algemeen De bioscoop

De bioscoop

0
De bioscoop

De bioscoop, je bent er vast wel eens één of meerdere keren geweest. De bioscoop is voor velen een leuk begin van een avondje uit. Ook worden er veel kinderfeestjes gevierd. Gezellig met z’n allen naar de bioscoop je lievelingsfilm kijken onder het genot van popcorn en een drankje. Films kijken in een bioscoop is nu vanzelfsprekend maar is dat niet altijd geweest. Begin 1900 kwamen de eerste bioscopen in het straatbeeld. In ons land werd de eerste bioscoop in 1906 geopend in Amsterdam. Het was in de beginfase lastig om aan films te komen die vertoond konden worden. Toen in Nederland rond 1909 de filmdistributie opkwam, werd het voor vertoners mogelijk relatief goedkoop aan films te komen. Vanaf dat moment werden steeds vaker bioscopen geopend en kende Nederland een ware ‘bioscoop-boom’. Naast de bioscopen die in een vaste stad stonden waren er in die tijd ook reizende bioscopen. De eerste reizende bioscopen stonden op dorpskermissen. Veel mensen gingen in die tijd nog niet zoveel naar de bioscoop als nu. Mensen kregen op de kermis het wonder van beeld en geluid getoond.

Filmindustrie

De filmindustrie is inmiddels een sector geworden met een miljardenomzet. De bioscoop is onverminderd populair en grote topfilms worden daar met regelmaat vertoond. De opkomst van streamingsdiensten en de mogelijkheid om films te downloaden heeft geen of weinig invloed gehad op het succes van de bioscopen. Veel films worden in Amerika opgenomen. Je kent allemaal wel de beelden van een filmset waar de opnames plaatsvinden. De regisseur die alles in goede banen leidt vanuit zijn Regisseursstoel en de acteurs die op een beperkte ruimte een topprestatie leveren. Tussendoor wordt er natuurlijk met elkaar geluncht. De tafels zijn dan vaak gedekt met Gecoat tafellinnen. Mooie tafelkleden die er uit zien als stof maar toch watervast zijn. De filmindustrie in Nederland heeft zich in de loop der jaren ook opgewerkt tot een grote sector die mooie films voortbrengt.

De toekomst van de bioscopen

De toekomst van de bioscopen ziet er rooskleurig uit. Momenteel zijn de bioscopen door de pandemie nog steeds gesloten. Maar als we eindelijk weer mogen doen wat we willen zal het bioscoopbezoek weer snel terug op het oude niveau zijn is de verwachting. Ondanks dat veel mensen nu toch ook gewend zijn aan het thuis kijken van films blijft de bioscoop toch een speciale ervaring. Het grote scherm, het mooie geluid, de popcorn dat zijn toch ervaringen die je alleen in een bioscoop aantreft.