Home Algemeen 10 tips voor rouwverwerking

10 tips voor rouwverwerking

0
10 tips voor rouwverwerking

Een dierbare verliezen kan ontzettend veel gevolgen hebben op je persoonlijk leven. Emotionele pijn is net zo echt als fysieke pijn. Rouwen zal tijd kosten. Maar een goede rouwverwerking is ontzettend belangrijk. Als je deze emotionele periode niet goed doorkomt kan dat tot negatieve gewoontes leiden en je leven zelfs vernietigen. Daarom bespreken we in dit artikel tien tips voor rouwverwerking. Op deze manier zul je op een gezonde manier door een moeilijke periode heen komen een daarna weer met veel energie aan je leven kunnen beginnen.

Huilen

We herinneren ons allemaal dat we ooit flink huilden. Als kleine kinderen huilden we waarschijnlijk zelfs heel vaak. Maar er zijn ook veel volwassenen, vooral mannen, die ontzettend moeite hebben met huilen. Sommige volwassenen huilen helemaal niet meer, ze hebben een aversie tegen huilen ontwikkeld. Het is plotseling moeilijk om op een dergelijke manier je emoties los te laten. Maar huilen is juist ontzettend gezond. Huilen heeft een ontspannende werking omdat je alle emoties naar buiten laat. Veel mensen schamen zich om te huilen, zeker in het bijzijn van anderen. Maar huilen zal er juist voor zorgen dat je hulp en liefde krijgt van de naasten om je heen.

Afscheid nemen

Op een fijne manier afscheid nemen van je de persoon die je verloren hebt is ook ontzettend belangrijk in het rouwproces. Een goede uitvaart organiseren kan het rouwproces ten goede komen. Wanneer je net iemand verloren hebt is het moeilijk om je te concentreren op het organiseren van een uitvaart. Daarom is het een goed idee om een uitvaartondernemer in de hand te nemen. Woon je in Amsterdam dan kun je bijvoorbeeld een uitvaart Amsterdam regelen via een lokale begrafenisondernemer.

Praten

Een andere tip die je vaker hoort op het gebied van rouwverwerking is om met mensen te praten. Je kunt met vrienden en familie praten over de overleden dierbare en mooie herinneringen delen. Toch geven ook veel mensen aan dat ze bij vrienden geen gehoor krijgen. Mensen begrijpen het wanneer je vlak na het overlijden verdrietig bent en erover wilt praten. Maar een rouwproces kan langer duren en mensen verliezen na een bepaald punt interesse. Wanneer je erover wilt praten maar het gevoel hebt dat mensen niet meer naar je luisteren dan kan het helpen een professioneel in te schakelen. Een psycholoog helpt je sowieso om op de juiste manier het rouwproces door te komen.

Slechte gewoontes

Als je last hebt van je verdriet en andere negatieve emoties kan het aantrekkelijk zijn om afleiding te zoeken in bijvoorbeeld drank of ongezond eten. Bij sommige mensen leidt dit zelfs tot drugs of andere grote problemen. Daarom is het belangrijk om op een gezonde manier het rouwproces door te komen. Anders raak je verloren in slechte gewoontes.