Home Algemeen Hoe kies je een klamboe?

Hoe kies je een klamboe?

0
Hoe kies je een klamboe?

Steeds meer mensen reizen voor hun werk of voor vakantie naar verre tropische landen en nemen een klamboe mee in hun bagage. Ga je naar deze landen toe dan is het belangrijk om je te laten adviseren over de maatregelen tegen malaria. Het anti-malariamiddel hangt af van de een aantal factoren, bijvoorbeeld naar welk land je precies gaat, je gezondheid en je verblijfsduur.
Malariamuggen steken vooral ’s nachts en ook wel in de avond en ’s ochtends vroeg. Malaria veroorzaakt koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn. Heb je deze symptomen en je bent in een malariagebied of er recent geweest, ga dan binnen 24 uur naar een arts.

Een aantal maatregelen die je sowieso kunt nemen is het dragen van kleding met lange mouwen en broekspijpen. Ook een middel met DEET is aan te raden en daarnaast kun je een klamboe gebruiken.

Klamboes zijn er in verschillende soorten en maten. Waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n net vertellen we je in dit artikel.

Wat is een klamboe?

Een klamboe is een net dat muggen en andere ongedierte op een afstandje houdt. Zo’n net doe je tijdens het slapen om je heen en jij kunt ongestoord van een goede nachtrust genieten. Het is gemaakt van een fijnmazig materiaal en insecten kunnen daar niet doorheen. In tropische landen is het dus heel gebruikelijk dat er een muskietennet boven het bed hangt.

Diverse soorten klamboes

Er zijn diverse soorten en maten klamboes. Je hebt klamboes in de vorm van een driehoek, een soort tent. Het voordeel hiervan is dat je maar één punt nodig hebt om het net aan op te hangen. Een andere vorm is een vierkant. Je het meer bewegingsruimte, maar het nadeel is dan weer dat je vier ophangpunten nodig hebt, voor elke hoek één. Weet je van tevoren dat je nauwelijks gebruik kunt maken van ophangpunten boven je? Kies dan voor een pop-up variant. Deze is compact en hoef je nergens aan te bevestigen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld in de open lucht op een open vlakte wilt slapen.

De keuze voor een klamboe is ook afhankelijk van het soort reis wat je maakt. Maak je een trektocht met slechts een enkel rugzakje op je rug, dan is het belangrijk dat je een lichtgewicht meeneemt, die vooral niet veel ruimte in beslag neemt.

En ga je gezellig met z’n tweetjes op reis, dan is er ook nog de keuze voor een tweepersoonsklamboe.

Geïmpregneerde klamboe of een niet-geïmpregneerde klamboe

Wil je een klamboe thuis om je bed gebruiken om de muggen te weren, dan is een niet-geïmpregneerde klamboe prima. Wil je een klamboe gebruiken om insecten te weren in malariagebieden, neem dan een geïmpregneerde klamboe. Zo’n klamboe is behandeld met een insectendodend middeltje en gaat de mug dood voordat het überhaupt jou weet te bereiken.

Laat je van tevoren goed informeren als je er eens wilt aanschaffen. Dit kan gezondheidsproblemen voorkomen.