Home Algemeen De voordelen van planten in je woning

De voordelen van planten in je woning

0
De voordelen van planten in je woning

Een fijn interieur is ontzettend belangrijk en naar onze mening zijn er weinig dingen die meer toevoegen aan je interieur dan planten. Maar planten maken je kamer niet alleen gezelliger, frisser en groener. Er zitten nog heel veel andere voordelen aan het hebben van indoor planten. In dit artikel bespreken we dan ook de redenen waarom je zo snel mogelijk een plant in huis moet nemen.

Stress verminderen

Een studie die is gepubliceerd in de Journal of ‘Physiological Anthropology’ heeft aangetoond dat planten in je huis of kantoor een comfortabeler, kalmer en natuurlijker gevoel kunnen geven. In het onderzoek kregen de deelnemers twee verschillende taken: een kamerplant verpotten of een korte computertaak voltooien. Na elke taak maten onderzoekers de biologische factoren die verband houden met stress, waaronder hartslag en bloeddruk.

Ze ontdekten dat de taak om binnenshuis te tuinieren de stressrespons bij de deelnemers verlaagde. De computertaak veroorzaakte daarentegen een piek in hartslag en bloeddruk, ook al waren de deelnemers aan het onderzoek jonge mannen die goed gewend waren aan computergestuurd werk. Onderzoekers concludeerden dat het werken met planten zowel fysiologische als psychologische stress kan verminderen.

Betere aandacht

Sorry, plastic planten helpen je niet om je examens te halen. In een kleine studie met 23 deelnemers plaatsten onderzoekers studenten in een klaslokaal met ofwel een nepplant, een echte plant, een foto van een plant of helemaal geen plant. Hersenscans van de deelnemers toonden aan dat de studenten die met echte, levende planten in de klas studeerden, meer oplettend waren en zich beter konden concentreren dan studenten in de andere groepen.

Plezier

Planten in huis of op kantoor kan een bron van plezier zijn. Binnenshuis tuinieren verlicht stress, stimuleert creativiteit, productiviteit en focus, en bevordert herstel. Er zijn aanwijzingen dat kamerplanten ook een positieve invloed kunnen hebben op de luchtkwaliteit in je huis. Het is belangrijk om te weten welke planten giftig zijn als je kinderen of huisdieren in huis hebt. Als je astma of allergieën hebt, wees dan alert op diersoorten die de symptomen verergeren. Door je woon- of werkruimte te delen met levende, "ademende" planten, kun je je omgeving een gelukkiger, gezondere plek maken. Planten kantoor en planten slaapkamer kunnen bij een tuincentrum gekocht worden maar ook heel gemakkelijk online besteld worden. Op deze manier worden de planten de volgende dag bij je thuisbezorgd en kun je ze meteen op een fijne plek zetten.