Zo zag mijn loopbaan tot monteur eruit

Moet jij binnenkort gaan kiezen wat je gaat studeren, maar weet je niet wat? Of ben je een opleiding aan het doen maar heb je geen flauw idee wat je later wilt worden? Zelf heb ik deze problemen beide gehad. Ik heb van alles gedaan en ben uiteindelijk terecht gekomen bij mijn huidige baan als monteur. In deze blog lees je meer over mijn loopbaan en hoe ik ben gekomen waar ik nu ben. Wie weet maak jij je dan straks iets minder zorgen over je toekomst, want ik ben ondanks meerdere carrière switches toch nog goed terecht gekomen.

De middelbare school

Op de middelbare school kwam ik er al snel achter dat ik niet zo goed was in leren. Ik begon op het Vwo maar dit bleek bij nader inzien toch iets te hoog gegrepen. Na de derde klas besloot ik dus te switchen naar Havo. Mijn moeite met keuzes maken over mijn loopbaan begon al bij het kiezen van een profiel. Mijn grootste probleem is dat ik heel veel interessant vindt. Uiteindelijk koos ik voor het profiel Natuur & Gezondheid. Uiteindelijk was ik erg blij met deze keuze, omdat ik goed bleek te zijn in de vakken uit dit profiel. Toch wist ik echter nog niet of ik in de toekomst iets met deze vakken wilde gaan doen. Na het kiezen van een profiel, moesten we na gaan denken over onze opleiding. De opleidingen die mij interessant leken liepen heel erg uiteen.

Verschillende opleidingen

Na de middelbare school besloot ik om de Algemene Lichamelijke Opleiding te doen. Ik was dus nooit heel goed in leren, dus het leek mij een goed idee om iets te doen dat gericht was op de praktijk. Na een jaar op de ALO kwam ik er echter achter dat dit toch niet voor mij weggelegd was. Ook het proberen van de hogere hotelschool was geen succes. Hierna besloot ik eens mijn interesses en kwaliteiten te herzien. Ik deed meerdere persoonlijkheidstesten en kwam erachter dat mijn kwaliteiten vooral liggen bij analytisch denken en secuur te werk gaan. Op een dag kwam mijn vader aanzetten met een monteur vacature. De beschrijving van deze vacature paste perfect bij mijn kwaliteiten en vaardigheden. Hierdoor besloot ik een MBO opleiding te doen tot allround monteur.

Mijn huidige baan

Na mijn opleiding tot monteur, begon ik met het werken bij een mechanisatiebedrijf. Na mijn eerste maand, wist ik zeker dat dit werk goed bij mij paste. Ik verveelde me nooit en ging elke dag met plezier naar mijn werk. Na vijftien jaar werkzaam geweest te zijn bij dit bedrijf, besloot ik een nieuwe uitdaging aan te gaan: Ik begon mijn eigen bedrijf. Dit doe ik nu al vijf jaar en bevalt nog steeds goed. De grootste les die ik uit dit avontuur heb geleerd, is dat het helemaal niet erg is om een aantal keer ‘verkeerd’ te kiezen. Je leert hiervan en komt uiteindelijk echt wel op je plekje terecht.