De beste verzorging voor je paard tijdens de koude wintermaanden

De koude wintermaanden zijn niet bepaald de favoriete maanden van paardeneigenaren. Bevroren weilanden, ijzige kou en modderige laarzen. Onze trouwe viervoeters kunnen de kou meestal wel prima handelen. Zeker als je paard een dikke vacht heeft, een warme deken en de juiste verzorging. Tijdens de wintermaanden zal de extra aandacht je paard ten goede komen. Met de volgende voedingstips komt je paard de koude jaargetijden met gemak door.

Trakteer je paard op slobber

Niets maakt je paard zo gelukkig als slobber. Zeker in de koude wintermaanden. Slobber is een warme, aromatische pap en een ware traktatie voor je paard. Het bestaat voornamelijk uit tarwezemelen. Slobber wordt ook vaak gegeven aan paarden die herstellen van ziekte of gebitsproblemen hebben. Het is een goede manier om je paard medicijnen toe te dienen. Ook schijnt het voordelig te zijn voor paarden die gevoelig zijn voor koliek. Ook is slobber een goede manier voor je paard om voldoende vocht binnen te krijgen. Slobber wordt ook vaak gegeven aan paarden na een intensieve training om te herstellen. 

Krachtvoer

Krachtvoer is een belangrijke aanvulling op het winterrantsoen van je paard. In de zomer krijgt je paard genoeg voedingsstoffen en energie binnen van weidegras, maar in de winter krijgen ze niet voldoende binnen als ze enkel hooivoer voorgeschoteld krijgen. Krachtvoer bevat zelfs meer voedingsstoffen en energie dan gras en is daarom altijd goed om je paard te geven. Je wilt tenslotte niet dat je paard tijdens de winter teveel gewicht verliest door een tekort aan calorieën. Een merk dat goede kwaliteit voer aanbiedt is Masters paardenvoer.

Voldoende drinkwater

Zorg dat je paard voldoende water drinkt tijdens de winter. Het is ontzettend belangrijk dat je paard voldoende vocht binnen krijgt. Ook al heeft je paard niet gewerkt of gezweet, het drinken van water is erg belangrijk voor de spijsvertering. Je paard zal in de winter weliswaar minder behoefte hebben aan water dan in de zomer, maar desalniettemin moet er altijd schoon drinkwater klaar staan voor je paard om de dorst te lessen. Geef je paard geen ijswater of heet water! Paarden drinken het liefst water tussen de 7 en 10 graden Celsius. Ga er niet van uit dat je paard sneeuw eet als er sneeuw ligt om aan voldoende vocht te komen. IJswater en sneeuw kosten veel energie voor het paard om te kunnen verwerken, waardoor de lichaamstemperatuur kan dalen. En dit wil je natuurlijk voorkomen in de winter. Controleer de mest van je paard gedurende de wintermaanden regelmatig. Droge mest kan namelijk duiden op een tekort aan vocht.