Home Business Wat is selectie assessment?

Wat is selectie assessment?

0
Wat is selectie assessment?

Je hebt misschien wel eens van selectie assessment gehoord, bij dit assessment is het doel om een geschiktheid oordeel te geven. Een werkgever wil horen of een assessment bureau een kandidaat wel of niet geschikt vindt voor een bepaalde functie (vaak een hele specifieke functie). Het gaat er dus om dat een assessmentbureau een advies gaat geven en dit kan positief of negatief zijn om iemand aan te nemen voor een bepaalde functie. Meestal zijn er vier uitslagen mogelijk:

  • Positief advies
  • Positief advies, mits en dan kan het zijn dat er punten aan worden gegeven waar een kandidaat zich verder voor moet ontwikkelen.
  • Negatief advies, tenzij en dan kan er aan worden gegeven welke competenties iemand nog niet voldoende beheerst.
  • Negatief advies.

Het kan dus na het selectie assessment alle kanten op, en dat is maar goed ook. Er zal een goed advies uit naar voren komen of dat een functie bij je past, ook voor jou is dat fijn om te weten. Maar met name voor je werkgever is dit vaak beslissend. Toch is het voor jou ook fijn om inzicht te hebben in je kwaliteiten en mocht het deze functie niet worden, dan kun je op zoek naar wat anders wat nog beter bij je past.  

Kies voor onderwijs assessment

Bij een onderwijs assessment gaat het over een onderzoek wat doorlopen moet worden door (toekomstige) leraren zodat er zo objectief mogelijk bepaald kan worden welke kwaliteiten en talenten ze in zich hebben. Meestal gaat het dan over persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken. Het is belangrijk dat een docent informatie goed over kan dragen op zijn of haar leerlingen, maar ok dat hij bijvoorbeeld geduldig is en de taal goed spreekt. Vragen moeten op diverse manieren beantwoord kunnen worden zodat leerlingen het ook snappen. Er wordt veel van een docent gevraagd, maar het is wel een heel dankbaar beroep.

Welke stappen doorloop jij?

De vraag is wat ga jij doen? Als je gaat solliciteren wordt er steeds vaker een assessment afgenomen. Ga jij je daar daarom ook in verdiepen? Op deze manier kun je er snel achter komen welke baan het beste bij je past, wat je kwaliteiten zijn en wat eventuele verbeterpunten zijn. Je weet waar je aan kunt werken maar ook in welke branche je het beste kunt solliciteren zodat jij de baan gaat kiezen waar je echt jezelf kunt zijn. Kortom, het is goed om hier aandacht aan te besteden zodat je de juiste keuze zult gaan maken.