Home Algemeen Voorwaarden van veganisme

Voorwaarden van veganisme

0
Voorwaarden van veganisme

Ik kijk zelf erg op tegen mensen die veganistisch leven. Zelf eet ik wel vegetarisch en zo veel mogelijk veganistisch maar het wil me nog weleens door de vingers glippen, daarom geef ik mezelf niet het label van een veganist. Vegetarisch ben ik inmiddels vijf jaar. Nog niet zo lang als veel andere maar al een paar jaartjes. In die paar jaartjes heb ik een hoop veranderingen ondervonden in mijn lijf. Vooral het deel waar ik meer moest eten om dezelfde hoeveelheid energie binnen te krijgen die in vlees zit, vond ik een grote aanpassing in mijn dagelijkse gang van zaken. Toch merkte ik ook dat ik me, toen ik dit onder de knie had, veel levendiger en lichter voelde. Een vooruitgang dus voor zowel mijn gezondheid als voor het welzijn van dieren.

De kleine lettertjes

Omdat niemand bij de keuze van het overstappen op vegetarisch of veganistisch eten aanwezig is, zijn de meeste mensen op zichzelf aangewezen om maar uit te zoeken wat ze dan moeten eten. Onze maatschappij vindt het namelijk nogal moeilijk om vegetarisch te koken. Kijk bijvoorbeeld maar naar de meeste menukaarten, grote kans dat je maar één of twee vegetarische gerechten vindt en dat de rest allemaal vlees of vis is. En doordat je het zelf uit moet zoeken, kan het zo maar zijn dat je dingen over het hoofd gaat zien. Iets wat veel vegetariërs en veganisten namelijk vergeten is de inname van het vitamine B12. Nu hebben veganisten meer last van een tekort dan vegetariërs en wel om de simpele reden dat B12 bijna uitsluitend te vinden is in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Aangezien veganisten die helemaal niet gebruiken lopen hun reserves aan B12 snel leeg.

Wat is B12

B12, de naam zegt het al, is een B vitamine. Dat betekent dat deze vitamine bijdraagt aan een normaal concentratievermogen en normale werking van het geheugen. Daarnaast zorgt de vitamine er samen met andere stoffen zoals ijzer en magnesium voor dat je energie hebt. Veel mensen met een te kort aan B12 voelen zich ook veel vaker en sneller moe dan mensen die dat niet hebben. Gelukkig kun je voedingssupplementen halen om je B12 aan te vullen. En gelukkig zijn die ook plantaardig te verkrijgen. Nu moet ik zeggen dat dat niet makkelijk is maar het kan wel. De vitamine B12 wordt kan namelijk ook gehaald worden uit champignons en zeewier, om maar twee voorbeelden te noemen.

Zo dan weet je dat ook weer, kan je rustig verder met jouw dieet en dat is beter voor mens én dier.