Home Algemeen Veilig shoppen met een VPN

Veilig shoppen met een VPN

0
Veilig shoppen met een VPN

Wat is VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een netwerk met meer privacy. Hoe werkt het precies, en waar moet je op letten?

Wat is VPN nou eigenlijk?

Met een VPN komt er een beveiligde verbinding tot stand. deze communiceert tussen je digitale apparaten en het internet. Het verkeer gaat dan via de server van een gratis of betaalde VPN aanbieder ergens op het web.

De aanbieder zorgt voor de juiste versleuteling en zorgt ervoor dat je bij elke verbinding een ander IP-adres toegewezen krijgt. Overigens deel je dit IP-adres ook nog eens met anderen. Je activiteit is dan niet meer direct naar jou te herleiden. Iedere keer als je verbinding maakt kun je een land opgeven, waar je je dan lijkt te bevinden voor anderen.

Veilig internet op een openbaar netwerk

Op een openbaar netwerk is het voor hackers heel gemakkelijk om je gegevens te onderscheppen. Een slimme hacker kan dat zelfs wanneer je versleutelde sites bezoekt. Door het gebruik van een VPN is je gehele verbinding versleuteld. Zo kan je simpel gebruik maken van je email en je virtuele bank-omgeving via een openbaar netwerk. Een goed alternatief is om je mobiele netwerk te gebruiken.

Meer privacy

Andere partijen zoals overheidsinstellingen en adverteerder kunnen je minder goed volgen zodra je gebruik maakt van een VPN. Log je in met een bestaand account dan weet de website wel wie je bent. Mijn tip is om een adblocker te installeren die daarmee volg cookies kan uitschakelen. VPN wordt ook vaak ingezet bij het anoniem downloaden vanaf torrent sites.

De nadelen van een VPN

VPN kan wel degelijk voor een tragere netwerksnelheid zorgen. Omdat er gebruikt maakt van een omweg via de server van de aanbieder. Sites kunnen hierbij nog steeds vlot bezocht worden, maar het downloaden van grote bestanden kan beduidend langzamer gaan. Het kost immers tijd om een VPN verbinding tot stand te laten komen. Vele aanbieders maken gebruik van gratis software en mobiele apps, maar het liefst wil je de beste VPN

VPN 100% anoniem?

Door gebruik te maken van een VPN kan je anonimiteit niet gegarandeerd worden. Maar wat betreft privacy ga je er flink op vooruit. Als je uit beeld wilt blijven bij adverteerders dan hoef je niet persé naar het vestigingsland te kijken. Zodra je kiest voor een aanbieder die nauwe samenwerkingsverbanden heeft met nederland, dan moet je in je achterhoofd houden dat je niet anoniem bent. Je onzichtbaarheid verbreekt zodra je inlogt op één van deze sites.