Home Algemeen Tijd om de tuin onder handen te nemen

Tijd om de tuin onder handen te nemen

0
Tijd om de tuin onder handen te nemen

Het warme weer is onderweg, met nog enige buien, maar het is zeker tijd om lekker in de tuin te zitten. Ook het uitnodigen van mensen is weer volop mogelijk. Het is dan wel fijn om een schone, opgeruimde tuin te hebben. Dan wordt het tijd voor de lenteschoonmaak.

Het gazon

In de koudere maanden heeft het gazon genoeg tijd gehad om lekker te groeien. Een overwoekerd gazon ziet er al snel uit als erg rommelig. Daarom is de eerste stap om het gras te maaien. Neem hierbij ook de randjes goed mee. Eventueel moeten deze geknipt worden een schaar. Het is ruggen brekend werk, maar laat een tuin er gelijk weer anders uit zien. Nu is ook het moment om het gazon te bemesten. Dit draagt bij aan het onderhoud van het gras en zorgt voor een gezonde en voedingsrijke bodem. In het voorjaar is de eerste keer wanneer wordt aanbevolen om het gazon te bemesten. De twee andere keren zijn in de zomer en in het najaar, om het gras zo optimaal mogelijk te houden.

Plukken en snoeien

Onkruid plukken is waarschijnlijk één van de meeste gehate taken van iedereen die een tuin bezit. Tussen de bloemperken, stenen, schutsels en boordjes zal allemaal onkruid groeien, wat weggeplukt hoort te worden. Zorg dat hierbij de wortels meegenomen worden, dan zal het langer duren voordat het onkruid terug groeit. Er kan gebruik worden gemaakt van een onkruidverdelger. Zo duurt het extra lang voordat het onkruid ommekeer maakt.

Misschien is het gezegde al bekend: snoeien doet bloeien. Het kan misschien wat pijn doen om de planten, struiken en bomen te snoeien, maar eigenlijk is dit juist goed om te doen. Door het snoeien van overige takken en stengels is er meer energie vrij voor de plant om te groeien en te bloeien. Gebruik hierbij een scherpe snoeischaar en begin op tijd. Wanneer de plant in bloei is, wat bij sommige gevallen al vroeg kan zijn, is het niet meer handig om deze te snoeien.

Planten

Nadat de oudere planten weg zijn gehaald, is het tijd voor nieuwe. Het is leuk om naar een tuincentrum te gaan en om nieuwe plantjes te kiezen die de tuin weer zullen doen opfleuren. Heerlijk rustgevend om deze dan te poten. Een tuin ziet er gelijk alweer netter en meer uitnodigend uit.

De puntjes

Nu zijn de eigenlijk de meeste dingen al gedaan. In ieder geval de minst fijne taakjes. De volgende stappen zijn om de gehele tuin te reinigen. Alles staat constant buiten, waardoor er veel viezigheid om de meubels en de grond komt te zitten. Het is lekker als dit even schoongemaakt wordt voordat het weer in gebruik wordt gesteld. Neem hierbij ook de ramen aan de buitenkant mee. Hier en daar kan een likje nieuwe verf zeker geen kwaad doen.

Container

Met de grote lenteschoonmaak in de tuin, hoort ook afval. Een tuinafval container huren is dan wel handig om te doen. Dit kan verschillen van een 3m3 container tot een 10m3 container met open of gesloten bak. In een tuincontainer mogen graszoden, groenafval, hout, metaal, kunststof, snoeiafval en grond, al mag de container niet volledig gevuld worden met grond. Maximaal 10% van de inhoud is toegestaan. Een container maakt het allemaal gewoon wat makkelijker.