Home Algemeen Feliway geeft jouw kat een veilig en vertrouwd gevoel

Feliway geeft jouw kat een veilig en vertrouwd gevoel

0
Feliway geeft jouw kat een veilig en vertrouwd gevoel

 

Er zijn diverse goede redenen om een kat in huis te nemen. Het is altijd gezellig thuiskomen als een kat op je ligt te wachten, je kunt uren naar een kat kijken hoe ze zich vermaken en je hebt met een kat een vriend voor het leven waar je ook heerlijk mee kunt knuffelen. Als je een kat in huis hebt is het goed om op de signalen te letten of de kat gelukkig is of niet. Hoe je kunt zien of een kat wel of niet gelukkig is, en hoe Feliway kan helpen in stressvolle situaties en bij ongewenst gedrag lees je in dit artikel.

Mijn kat is gelukkig

Aan een kat kun je zien of hij gelukkig is. Let op de volgende signalen en je weet dat je kat geen stress heeft en zich veilig en vertrouwd voelt.

 • De kat heeft zijn staart rechtop in de lucht en bovenin zit een klein knikje.
 • Jij krijgt veel aandacht van je poes, hij strijkt steeds weer langs je benen en komt opgekruld bij je op schoot zitten,
 • Als je tegen je kat praat en praat hij met een hoge ‘miauw’ tegen je terug.
 • Hij ligt op zijn rug met vier poten omhoog.
 • En hij heeft een gezonde eetlust.

Mijn kat is niet gelukkig

Er zijn diverse algemene signalen die de kat afgeeft als hij niet gelukkig is en veel stress ervaart. Door de signalen te herkennen kun jij er wat aan doen en van je kat weer een tevreden kat maakt die zit veilig voelt in jouw huis.

 • Krabt aan deurposten, meubels en muren, terwijl je wel een krabpaal in huis het staan.
 • Sproeit op muren en meubels.
 • Ze verstoppen zich onder de kast of bed en blijven bij jou uit de buurt.
 • Ze hebben een verminderde eetlust en worden kieskeurig. Of ze eten juist meer dan normaal.
 • Ze zijn minder actief dan je normaal gewend bent.
 • Overmatig vachtverzorging, soms zo dat er kale plekken ontstaan.
 • En als je meerdere katten in huis hebt dan ontstaat er vijandigheid met de andere katten.

Herken je één of meerdere van deze signalen, dan betekent dat je kat niet gelukkig is en is het belangrijk dat je het serieus neemt.

Feliway

Maar wat kun je er dan aan doen. Je kunt je kat met Feliway verdamper ondersteuning bieden in stressvolle situaties.
Katten laten een eigen geruststellend stofje achter op muren, meubels, deurposten en mensen door met hun kopje erlangs te gaan. Dit stofje wat ze achterlaten heet ‘feromonen’. Katten late alleen kopjesferomonen achter op plekken waar ze zich veilig voelen en hiermee markeren ze hun territoriale grenzen. Ze geven zichzelf, maar ook andere katten een geruststellende boodschap.

Feliway bevat een kopie van het stofje feromoon. Het geeft katten een veilig en vertrouwd gevoel als ze ongewenst gedrag vertonen, zie de signalenlijst hierboven. Je kunt het ook gebruiken als je weet dat er grote verandering of een stressvolle periode aankomt. Dit kan een verbouwing of verhuizing zijn, een dierenartsbezoek, een geboorte van een baby of de komst van nieuwe meubels.

Gebruik Feliway in de ruimte waar je kat zich het meest bevindt of in de ruimte waar het ongewenste gedrag plaatsvindt. Na een week zul je al de eerste resultaten zien, maar het advies is om Feliway een maand te gebruiken.

Geef je kat wat hij nodig heeft

Maar de allerbelangrijkste ingrediënten voor een gelukkig kat is een schaal met vers water, goed voedsel en een schone kattenbak die altijd toegankelijk is. En geef daarnaast jouw kat veel knuffels, liefde en Feliway en je hebt met dit diertje een vriend voor het leven die zich bij jou veilig en vertrouwd voelt!