Home Algemeen Bloeddruk meten

Bloeddruk meten

0
Bloeddruk meten

Een bloeddrukmeter is een apparaat dat de druk meet waarmee het bloed door je lichaam gepompt wordt. Je bloeddruk kun je meten bij de arts, maar ook thuis. Hiervoor koop je een aparte bloeddrukmeter. Een bloeddrukmeter gebruik je door een band te wikkelen om je bovenarm. Nieuwere apparaten kunnen de bloeddruk ook aan de pols meten. De band wordt vervolgens opgeblazen met lucht. Hiermee wordt druk opgebouwd. Op een bepaald moment is de druk zo hoog dat de slagaders dichtgedrukt worden. Vervolgens bouwt de bloeddrukmeter de druk weer langzaam af. Zodra de druk in de band onder de druk in de slagader komt, springt de slagader weer open en stroomt er bloed langs de band de arm in.

De automatische bloeddrukmeter

Voor de meting wordt gebruikt gemaakt van de oscillometrische methode. Bij deze methode worden de trillingen gemeten in de wand van de slagaders. Die trillingen ontstaan zodra het vat openspringt. Ze blijven bestaan zolang een deel van het bloed niet langs de band kan stromen. Op het moment dat het eerste bloed langs de band stroomt, wordt de bovendruk gemeten. Zodra de druk in het manchet zo verlaagd is, dat het lager is dan de onderdruk dan onstaan er geen trillingen meer.

De handmatige bloeddrukmeting

Voordat de automatische bloeddrukmeters op de markt kwamen, werd gebruikt gemaakt van een ouderwets manchet en een stethoscoop om de bloeddruk te meten. Je bloed werd handmatig opgepompt en je kon de druk aflezen. Met de stethoscoop werd geluisterd wanneer het bloed door de slagaders begon te stromen. Zodra de druk in het manchet zo laag was dat er geen geluid meer werd gehoord, had je de onderdruk bereikt.

Je kunt er een gewoonte thuis maken om je bloeddruk vaker te meten. Vooral bij oudere mensen is dit aan te raden. Voor een betrouwbare meting is het belangrijk om deze steeds op dezelfde manier uit te voeren. Als je niet zeker weet hoe dit moet kun je ook bloeddrukmeter ervaringen lezen van andere mensen. Dit kan jou een beter beeld geven waarom het regelmatig meten handig is en hoe je dit op de juiste manier kunt doen.

Hoe kies je de juiste bloeddrukmeter?

Bepaal allereerst wat je het belangrijkst vindt: een nauwkeurig mogelijk resultaat, of een makkelijk te bevestigen meter. Ga dan na als je je bloeddruk af en toe wilt meten of deze bij wilt houden. Als er meerdere mensen in huis zijn dan is het makkelijk als de meter eem geheugenfunctie heeft.