Op onze basisschool ben ik samen met twee andere collega’s een paar uur per week vrijgemaakt voor IT-zaken. Vorig jaar hebben we met elkaar een slag gemaakt door alle computers te vervangen door thin clients. De computers waren na jarenlang intensief gebruik aan vervanging toe. Het kostte ons veel tijd om telkens weer problemen op te lossen als zo’n computer weer vastliep of als we weer last hadden van een virus. Het is even een investering in tijd en geld maar dan kun je ook weer jaren vooruit. Een thin client is een klein, licht computertje zonder harde schijf. De thin client werkt op de server. Alle thin clients zijn dus aangesloten op één server. Dat werkt prettig en snel omdat je geen programma’s hoeft te installeren. De kosten voor hardware maar ook voor energieverbruik verminderen drastisch met de thin client. Updaten doe je in één keer voor het hele netwerk. We merken het enorm: alles draait nu op rolletjes. We kunnen nu minder tijd aan IT en meer tijd besteden aan onze eigen groep kinderen.

Vervanging

Dit jaar staat ons volgende project op de agenda: het vervangen van de computer monitoren. Omdat de computers altijd voorrang kregen is nauwelijks aandacht besteed aan het vervangen van beeldschermen. We werken nog met de een van de eerste versies van het platte beeldscherm. Geld is een ding in het onderwijs. Daar staan de kranten bol van. We zijn op dit moment nog in de oriëntatiefase: wat willen we voor computer monitor kopen? Eerst wilden we alle beeldschermen standaard vervangen. Dat wil zeggen: iedereen krijgt standaard dezelfde (nieuwe) monitor. Bij de laatste teamvergadering kwam naar voren dat er hier en daar wat speciale wensen zijn. Een paar collega’s werken vaak met twee programma’s tegelijk en vinden het daarom fijn om met twee monitoren te werken. Dan is er een verzoek voor een touchscreen monitor en zijn wat collega’s voor een groter formaat monitor.

Waarvoor wil je de monitor gebruiken?

Het kan natuurlijk allemaal, als het maar binnen het budget valt. We zijn aan het kijken bij Copaco, waar we als instelling vaste klant zijn. Copaco heeft een ruime sortering monitoren tegen scherpe prijzen. Op de site staat een duidelijke beschrijving van de verschillende types monitoren die er zijn. Het beste is als je eerst vaststelt waarvoor je de monitor wilt gaan gebruiken. Daar kun je dan de juiste monitor bij zoeken. Als IT-team zijn we eens gaan grasduinen op de site van Copaco. Onze winkelmand is inmiddels gevuld. We hadden wat inhoudelijke vragen. Die had ik per mail bij Copaco neergelegd, maar je kunt ook bellen. Het antwoord liet niet lang op zich wachten. Het lijkt erop dat we eruit zijn. Alle wensen kunnen vervuld en we blijven ook nog eens netjes binnen het budget! Met een druk op de knop is de bestelling de deur uit. Over een paar weken kunnen we weer een mooi project van ons IT-takenlijstje afvinken!