Een webshop beginnen, dat kan iedereen tegenwoordig, toch? In zekere zin wel; er zijn aanbieders waar je binnen no time een kant-en-klare webshop kunt betrekken. Of deze shops een grote kans van slagen hebben, dat valt te bezien. Een goed idee en een uitvoering op maat bieden meer garantie op succes.

Het begint met een idee

Een goede webshop begint altijd met een goed idee. Een soort winkel dat je nog mist, in het enorme online shopping landschap. Of simpelweg je passie, een product of een groep producten waar jij stapelgek op bent, en waar je meer mensen mee wilt laten kennismaken.

Alhoewel een goed idee een belangrijke vereiste is, ben je er met een goed idee nog lang niet. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over hoe je klanten gaat trekken? Mensen weten straks jouw webwinkel echt niet vanzelf te vinden, je zal moeten zorgen dat je op een of andere manier zichtbaar wordt bij de juiste doelgroepen. En de logistiek, hoe pak je die aan? Hoe ga je de verkochte goederen verpakken en verzenden, en welke aanbieder kies je hiervoor? Vind je het belangrijk dat je klanten hun bestelling razendsnel in huis hebben, of kies je voor andere unieke punten om jezelf mee in de markt te zetten?

Hoe krijg je de site online?

Als je niet kiest voor een kant en klaar platform waar iedereen binnen een paar minuten zijn eigen webshop kan openen, kom je al snel bij 1 van de grote softwarepakketten terecht die speciaal voor webwinkels zijn ontwikkeld. Het is het handigst om hiervoor te kiezen: een webshop helemaal voor jou alleen laten ontwerpen is een kostbare kwestie, en dit soort software biedt je eigenlijk al genoeg vrijheid om er je eigen draai aan te geven. Probeer verschillende pakketten uit door een demo op te vragen, en kies voor de software die jij het prettigst vindt werken, of die het best aansluit die bij wat jij wilt.

Vervolgens is het tijd om je shop online te zetten. Dit is iets dat je niet zelf kan doen, je zal een contract aan moeten gaan met een hostingbedrijf dat jouw site via hun servers het internet op stuurt. Kies deze host wel met veel zorg uit!

De ene e-commerce hosting is namelijk de andere niet. Welke partij het best van je past, hangt niet alleen af van je wensen en eisen, maar ook van het soort software dat je gebruikt voor je webshop. Het valt aan te bevelen om te kiezen voor een host die ruime ervaring en expertise heeft met de door jou gekozen software. Kies bijvoorbeeld een Shopware host als dit de software is die je gebruikt voor jouw webshop. Dat zorgt ervoor dat je gegarandeerd een host treft die zijn servers heeft ingericht op de software die jij gebruikt, zodat je de minste kans op storingen of andere problemen hebt.