Home Algemeen Sporten met een gehoorapparaat, kan dat?  

Sporten met een gehoorapparaat, kan dat?  

0
Sporten met een gehoorapparaat, kan dat?  

Ben u een fanatieke sporten maar heeft u ook last van gehoorverlies? Dat kan soms best behoorlijk vervelend en lastig zijn. Gelukkig kan een gehoorapparaat uitkomst bieden voor gehoorverlies maar hoe werkt zoiets eigenlijk in combinatie met sporten? Kunt u na het nemen van een hoortoestel nog gewoon sporten of krijgt u dan opeens te maken met enige beperkingen? Deze vraag en nog vele andere vragen omtrent sporten in combinatie met een hoortoestel beantwoorden we graag voor u in dit blog.

Bespreek uw wensen met uw audicien

Op het moment dat u een gehoorapparaat laat aanmeten is het zeer wenselijk dat u uw wensen bespreek met uw audicien. Uw audicien wilt u tenslotte zo goed mogelijk helpen maar kan dit alleen als hij op de hoogte is van uw levensstijl. Aan de hand van uw dagelijkse activiteiten en andere bezigheden kan namelijk een gehoorapparaat worden aangezocht die perfect is voor u. Zo kan een audicien bijvoorbeeld eerst een “in het oor” toestel aan u laten zien omdat deze vaak praktischer zijn voor tijdens het sporten. Een andere mogelijkheid is een “achter het oor” toestel. Deze is vaak iets beter zichtbaar en kan enigszins verschuiven mocht u intensief aan de gang gaan. Beide hoortoestellen hebben zo hun eigen voordelen en nadelen en nogmaals, de audicien kan u het beste advies geven over welke geschikt voor u is.

Schaf “extra” hulpmiddelen aan

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat het sporten met een gehoorapparaat nog soepeler verloopt. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale koortjes die ervoor zorgen dat u het hoortoestel niet kwijtraakt op het moment dat het per ongeluk uit uw oor valt. Daarnaast bestaan er ook verschillende beschermertjes voor uw hoortoestel zodat zweet en vuil niet in het apparaatje terecht komen. Is dit toch gebeurt? Dan bestaan er ook weer hulpmiddeltjes om een hoortoestel makkelijker schoon te maken. Kortom, de “extra” hulpmiddeltjes zijn een grote aanrader als ook sport met uw gehoorapparaat.

Licht uw medesporters in

Een gehoorapparaat is niet iets waar veel mensen trots op zijn en het is dus ook niet iets wat vaak gedeeld wordt met andere mensen. Toch kan het waardevol zijn, zeker voor uw medesporters, om dit toch te delen. Mocht uw gehoorapparaat een keertje niet werken zoals gewenst dan weten uw medesporters in ieder geval wat er aan de hand is. Daarnaast kan het in de eerste dagen wat wennen zijn en kan het zijn dat u halverwege uw activiteit het hoortoestel wel tijdelijk weer even uitzet.