DisplayPort is al enige tijd de toonaangevende manier van het overdragen van videosignalen. Zowel in de professionele film- en gaming industrie als bij de PC gamers thuis is DisplayPort de aangewezen manier om videosignalen over te brengen.

Voordelen Displayport

Ten opzichte van de andere soorten kabels zitten er namelijk grote voordelen aan deze aansluiting. Zo wordt bijvoorbeeld daisychaining ondersteund. Dat betekent dat je meerdere beeldschermen op 1 uitgang kan aansluiten en dat de schermen dan elk een ander beeld weergeven. Met HDMI en DVI is dat niet mogelijk. Je kan met die aansluitingen altijd maximaal 1 beeldscherm aansluiten op een uitgang. Zelfs met een splitter er tussen zouden de twee beeldschermen altijd hetzelfde beeld weergeven.
Ook zijn de maximale resoluties in DisplayPort hoger. Op dit moment kan je maximaal 4K op 120 Hz ongecomprimeerd signaal door een DisplayPort kabel gooien. In de aankomende DisplayPort 1.5 versie wordt dat verhoogd naar 4k op 144 Hz. Daarmee kan ook de volgende generatie aan gaming-monitoren aangesloten worden via DisplayPort. Onder andere Acer en ASUS hebben al 4K monitoren aangekondigd die 144 beeldjes per seconde kunnen laten zien. Daarmee wordt de gaming ervaring tot een hoger niveau getild!
In de nieuwe versie gaat ook de maximale resolutie omhoog. Er zou dan 8K op 120 Hz mogelijk moeten worden. Om dat voor elkaar te krijgen is wel een vorm van compressie nodig. Het signaal wordt dan gecomprimeerd zodat het minder bandbreedte gebruikt. Het nadeel is dat dit waarschijnlijk wel iets ten koste gaat van de beeldkwaliteit.

Displayport en omvormen van signalen

Een ander groot voordeel van DisplayPort is dat je relatief eenvoudig het signaal kan omvormen naar andere type aansluitingen zoals bijvoorbeeld VGA of HDMI. Door middel van een simpel verloopstukje of adapter kan je zo een scherm met een andere aansluiting toch nog voorzien van knap beeldsignaal.
DisplayPort kabels zijn van de meeste merken verkrijgbaar in lengtes tot ongeveer 5 meter. Er zijn enkele merken die kabels tot 20 meter lengte kunnen maken. Ideaal voor semi-professionele toepassingen zoals bijvoorbeeld schermen in een winkelruimte waar op hoge kwaliteit reclames vertoond moeten worden.
Als je het signaal over een nog grotere afstand wilt versturen, dan zijn er extenders op de markt. Dat zijn zend- en ontvangst kastjes die het signaal over grote afstand kunnen versturen. Ze gebruiken daar bijvoorbeeld netwerkkabels voor. De betere extenders gebruiken glasvezel om het signaal over nog veel langere afstanden te versturen. Soms zijn afstanden van enkele honderden meters zelfs mogelijk met deze toepassingen.
Meta:
DisplayPort is al enige tijd de toonaangevende manier van het overdragen van videosignalen. Zowel in de professionele film- en gaming industrie